Hrabrost, drago srce!

Ovog jutra sam “slučajno” naišao na sledeće reči:

“Ako se odlučite da volite, srce će vam sigurno biti ranjeno, a možda i slomljeno.

Ako želite to da izbegnete, ne smete dati srce nikome. Brižljivo se bavite sitnim uživanjima: izbegnite sve komplikacije.

Međutim, u toj kutiji – sigurnoj, mračnoj, nepomičnoj i hermetički zatvorenoj – vaše srce će se promeniti. Neće se slomiti, ali će postati kruto, neprobojno, nedostupno.” (K. S. Luis)

I ja bih dodao – upravo na ovaj način, dugo sam odlazio od svoje suštine i postao suprotno od onoga što jesam. Nakon mnogo godina, najbolja prijateljica mi je rekla:

  • Marko, ti više uopšte nisi Ti!

Te reči su se duboko urezale u moje sećanje. Bilo je potrebno mnogo vremena, energije, posvećenosti i hrabrosti da se ponovo vratim onome što jesam, onome što svi jesmo – ljubav! Danas verujem da se čitava suština života nalazi u jednoj rečenici i sada mi sve deluje veoma jednostavno:

  • “Budi kao dete”, Bog reče.

Za mene to znači – iskreno i sa ljubavlju iskazujem svoje misli i emocije, te u skladu sa tim delam, bez obzira na ishod, ili na to šta će “svet” reći. 

Zvuči super, zar ne? Ali, “jednostavno”, ne znači isto što i “lako”. Ovakav način življenja – stopostotna iskrenost u svakom trenutku – zahteva ogromnu hrabrost, spremnost na ranjivost i beskrajno poverenje.

Nikada se na to ne bih usudio, da ne verujem da je ljubav najveća sila u Univerzumu, da pomera planine, topi najviše zidine i da je naša apsolutna suština. Sada imam i bezbroj svakodnevnih čuda ljubavi za sobom, koja me iznova i iznova ostavljaju u stanju zadivljenosti i dokazuju da je sve zaista tako. Kada se život pogleda iz tog ugla, izbor zapravo i ne postoji.

Stoga, odlučite se da hrabro otvorite svoje srce, posvetite se ljubavi i imaćete podršku čitavog Univerzuma. Nikada nećete biti zaista sami. Verovatno neće biti lako, bar je takvo moje iskustvo. Ali, kada god me nešto uzdrma, setim se jedne posebne rečenice od pre nekoliko godina:

  • Niko nije rekao da je prepuštanje lako. Ali, budi hrabar, skoči i dočekaće te meka krila anđela.

Otud i dolaze one reči:

HRABRO sledim svoje srce i koračam putem veličanstvenosti!

Želim vam okean ljubavi, beskrajnu radost, hrabrost da nastavite putem svog srca i mir koji prevazilazi svako poimanje.