KO, AKO NE TI? KAD, AKO NE SAD?

Dragi svi,
evo nas pred vratima još jedne Nove godine. Naravno, to je samo dan koji smo odabrali kako bismo obeležili kraj jednog ciklusa, koji za nas ima veliko simbolično značenje. I zaista, sve u našem životu su ciklusi. Kao talasi, sa usponima i padovima.

Želim da ova inspirativna ideja bude moj novogodišnji dar svima. Pokloni su pred nama u svakom danu, nekada pred nosem, nekada malo prikriveni, a da li ćemo ih primetiti, odmotati ukrasni papir i primiti ih, zavisi od nas.

Evo jednog neobičnog početka ove priče, koji me je i podstakao na ovu akciju. Pre nekoliko dana, u bioskopu sam gledao film „Santa Maria della Salute“. Zaista je predivan, a evo i mog pogleda na čitavu priču.
Najkraći opis bi bio – ljubavna priča o divnom pesniku, Lazi Kostiću i Lenki Dunđerski, devojci u koju je bio čitavim bićem zaljubljen. Iako izuzetno autentičan, zbog mnoštva okolnosti, u ovoj situaciji odlučio je da sluša „pamet“ i raznorazne savete čitavog sveta. Sa druge strane, njihova srca su sve vreme, veoma jasno, govorila suprotno. I pored mnogo prilika, nikada nije uspeo da sakupi dovoljno hrabrosti u ovoj situaciji. Kao da je stalno čekao neki povoljniji trenutak. Ne kažu uzalud duhovni učitelji “POSTOJI SAMO SADA!”. Devojka je preminula sa dvadeset šest godina, u ogromnoj tuzi. Na kraju, nastala je legendarna pesma „Santa Maria della salute“.

Izašao sam iz sale sa suzama u očima. Ali, ne zbog još jedne ljubavne priče. Plakao sam jer sam, bar na trenutak osetio koliko smo samo puta, kao čovečanstvo, odustali od želja našeg srca, iz raznih razloga! Koliko smo samo puta rekli „Ne“ našoj radosti! Pravila i saveta ima sa svih strana, ali, ko to zaista zna šta je najbolje za nas? Ko zna kada je vreme da prestanemo da se radujemo životu? Kada ćemo naučiti da poštujemo glas svoga srca i živimo svoju istinu? Dokle ćemo čekati?

Zato su baš danas pred vama ova pitanja: „KO, AKO NE TI? KAD, AKO NE SAD?”

Postoji jedna divna rečenica koja kaže: „Ako je put pred tobom čist, znači da si na tuđoj stazi“. Zbog nagomilanog straha, izgubili smo poverenje u život i potom naučili da slušamo savete sa svih strana. Tako nesvesno odlazimo od sebe i živimo tuđe živote. I naravno, rezultat su tuga i patnja. A one se veoma lako primaju, baš kao i korov u bašti. Ne moramo ništa da radimo, on sam raste. Svim srcem želim da odlučimo da negujemo baštu svog uma i da u njemu cvetaju prelepe ruže, ali to od nas zahteva da budemo hrabri, odlučni, da se suočimo sa strahovima i posvetimo ljubavi. Možda i doživimo da legendarna umetnička dela konačno budu obojena emocijama radosti, ljubavi i sreće, a ne tugom, krivicom i strahom.

Moja glavna odluka nakon filma je bila da nikada, nikada, nikada… nikada, nikada ne odustanem od želja svog srca. Nema odustajanja od onoga što donosi radost našem srcu! U tom trenutku sam obećao sebi da ću slušati svoj unutrašnji glas čak i da mi čitav svet sugeriše suprotno. Ovom porukom obećavam to i vama. 🙂

A sada, da se pozabavimo konkretnom idejom.

Imate li neke novogodišnje želje? Da li ste se već obavezali sebi da ćete vežbati svakog dana po dva sata, jesti manje i zdravije, praktikovati zahvalnost svakog dana, meditirati redovno itd…? Ako jeste, samo se setite kakva su vam iskustva sa takvim planovima u prošlosti? Umesto toga, ja bih voleo da oslušnemo svoje srce, ono možda za nas ima potpuno neobične ideje i umesto pritiska „moram“ i „treba da“, otkrijemo šta zaista želimo. Naravno da treba biti posvećen i istrajan, ali je to mnogo lakše i svrsishodnije, kada ta želja dolazi iz srca.

Za početak, odvojite neko vreme samo za sebe i u tišini izvedite čitav proces. Vreme koje poklonimo sebi može da donese mnogo više radosti u naš život nego što možemo svesno da pojmimo.

1. Hajde prvo da sagledamo prethodni ciklus. Dozvolite sebi bar desetak minuta potpune tišine i mirno sagledajte svoju prethodnu godinu. Fokusirajte se na zahvalnost što ste živi, što ste imali priliku da doživite more neverovatnih iskustava. Zahvalite se prvo na iskustvima koja ste doživeli kao lepa i prijatna, a potom i na onim koja vam se nisu svidela na prvi pogled. Možda ste iz njih već izvukli značajne životne lekcije, a ako i niste, zahvalnost će vam pomoći da ih dobijete, možda u najmanje očekivanom trenutku. Obratite pažnju i na to šta se dešava u prostoru vašeg srca.
2. Čestitajte sebi! Recite sebi „BRAVO!“. Dozvolite sebi bar pet minuta za ovu vežbu i jednostavno čestitajte sebi što ste živi, što dišete, što se suočavate sa problemima na način na koji najbolje umete. Čestitajte sebi što ste divan otac, majka, sin, ćerka… i što nekada uradite sve lepo, ali i zato što nekada uradite nešto čime se ne ponosite – jer SVE to jeste naš sopstveni izraz u određenom trenutku.
3. Sada je vaše telo mnogo opuštenije i vreme da oprostite sebi i drugima, za sve što je potrebno. U tom miru, zažmurite i zamislite sebe u prethodnoj godini, zapitajte svoju podsvest – šta je to sa čime je potrebno da pronađete mir, šta je to što je potrebno oprostiti? Na svemu što se bude pojavilo, jednostavno se zahvalite, oprostite sebi i drugima, blagosiljajte situacije ljubavlju i na kraju, zamislite kako taj događaj obasjava divno nebesko svetlo. Nakon ovoga procesa, znajte da vam je sve oprošteno, ma koliko da intelekt sumnja da li ispravno radite vežbu.
4. Sada je vreme da poželite svoje novogodišnje želje. Možda će biti samo jedna, možda će ih biti više. Ali, učinite to na poseban način. Nežno stavite ruke na svoje srce, osetite kako ono snažno kuca, osetite zahvalnost što radi za vas od momenta kada ste se pojavili na ovom svetu i što će to činiti do vašeg poslednjeg daha. Potom ga nežno zapitajte, šta je to što ono želi za vas u narednoj godini? Samo mirno i lagano dišite i obratite pažnju na svoje misli u narednih nekoliko minuta. Možda želja bude duhovnog, možda materijalnog tipa, vi samo pažljivo pratite ideje koje se budu pojavljivalje i VERUJTE im. Jednostavno, nakon ovog procesa, vaše srce govori i verujte onome što se pojavi.
5. Na trenutak, dozvolite da vaš mašta vodi i zamislite kako izgleda vaš život za godinu dana, kada su sve želje vašeg srca već ostvarene, na željeni ili još mnogo veličanstveniji način. Slobodno osetite to čitavim bićem.
6. Sada zapišite svoje želje na jedan papir, na lep i svečan način. Možete to učiniti u formi pisma, kao da se obraćate Deda Mrazu, Bogu, Univerzumu, Sebi… Veoma je važno da znate da ovo pismo istog časa stiže na pravu adresu. Opustite se i uživajte. Neka ovo bude čaroban dan i čitava godina za Vas.
7. Budite spremni da hrabro koračate u inspirisanu akciju. Vremenom će se pojavljivati divne ideje koje će vas nadahnuti, zbog kojih ćete osetiti uzbuđenje. Upravo one će vas usmeravati i pomagati u ostvarenju želja vašeg srca. Inspirativnu ideju sprovedite čim budete imali priliku, iskoristite upravo tu jasnoću i nadahnjujuću energiju. Nastojte da ne odlažete i ne sumnjate u sebe (to je gotovo neminovno, ali kada se to desi, svesno prebacite fokus na ono što je važno za vas i ne odustajte). Ne osuđujte sebe ako nekada i ne uspete sve da sprovedete na savršen način. Nije ideja da budemo savršeni, već autentični. I jednostavno znajte, na ovaj način, nema šanse da ne uspete.

Ukoliko želite, pogledajte i prigodni video sa istom temom 🙂

Želim vam čaroban dan, čarobnu godinu i u njoj mnogo unutrašnjeg mira, radosti, sreće, ljubavi i slobode da budete ono što jeste.
Voli vas, Marko Maoduš