Ako želiš Raj na Zemlji, nije dovoljno posmatrati. Treba voleti.

Imao sam osamnaest godina kada sam sa divljenjem slušao predavanja profesora filozofije u gimnaziji. Nešto u meni je prepoznavalo tu ljubav prema mudrosti. Pričao nam je tada o pogledima na svet raznih mudraca i pominjao njihove ideje o elementima vatre, vode, vazduha i zemlje. Zatim je u priču ušao i peti element – etar.

Nisam tada imao pojma o čemu on zapravo priča. Ali, sve me je to izuzetno privlačilo.

Duhovni put me mnogo godina kasnije ponovo doveo do elemenata. Put moje duše mi je pokazao, kroz različite susrete i apsolutno čudesna iskustva koja sam doživeo, da je apsolutno sve moguće.

Juče sam pomenuo i crtani film „Ledeno kraljevstvo – dva“. U njemu princeza čuje glas koji je vodi u nepoznato. Njeni preci su učinili nepravdu drugom narodu, nakon čega se priroda naljutila. Duhovi četiri elementa su ljude „izbacili“ iz šume. Nakon mnogo godina, duhovne energije nju pozivaju da otputuje u prošlost i ispravi grešku koja je učinjena. Kako samo ono „Ho’oponopono – ispraviti grešku“, dobija svoj puni smisao.

Tek nakon što je situacija iz prošlosti „ispravljena“ i prava istina izašla na videlo, ona se nalazi između duhova četiri elementa i shvata da ona njima može upravljati. Ona ih povezuje i kroz nju oni delaju.

Šta to zapravo znači i po čemu se razlikuje od ostalih elemenata?

Etar je za mene ta „nevidljiva“ božanska, životna energija koja se nalazi u svemu. Zapravo, i nije toliko nevidljiva. Nakon samo nekoliko dana prakse, mogao sam i da je vidim.

Po svojoj prirodi, ona je neutralna i „daje život“, odnosno pokreće ostale elemente. Dostupna nam je u svakom času. Od naše svesti i namere zavisi kako će biti upotrebljena.

Dok čoveka vode nerazrešene traume iz podsvesti (a to je ogroman procenat slučajeva), sva ta energija se nesvesno koristi, gotovo uveke stvarajući nove negativne posledice.

Od toga da li će je usmeravati u ljubav ili strah, zavisiće i efekti čovekovog postojanja. Ako životnu energiju usmeri u strah, efekat će biti ono što često nazivamo „crnom magijom“. Ako je usmeri u ljubav, suprotno.

Čovek koji uspe da transformiše svoju prošlost, uspe da buđenjem ljubavi, razumevanja i opraštanjem, strahove pretvori u lekcije, dobija mudrost. Tada dobija i mogućnost da svesnije koristi etar ili životnu energiju.

Šta je poenta ovoga što pišem? Često se kaže danas: „Budi posmatrač“. Ono što bih ja želeo da dodam na to je da to nije dovoljno. Ukoliko želimo da svet bude „Raj na Zemlji“, da budemo pravi alhemičari ili transformatori, odnosno da efekat našeg bivanja bude koristan za sve, potrebno je voleti.

I evo odmah primera za to. Pre nekoliko godina, na radionicu mi je došla žena koja se decenijama bavila duhovnošću. Iskreno, nisam tada imao pojma šta će ona kod mene, jer je imala mnogo više znanja od mene.

Nekoliko dana nakon radionice na kojoj sam pominjao važnost molitve srce koja teče stalno, javila mi se sa sledećom pričom.

  • Marko, moram ovo da ti javim. Desilo se čudo. Naime, godinama imam ovaj problem koji se ponavlja. Partner dođe kod mene i nakon večere želi da opere sudove. Međutim, voda u sudoperi teče pod ogromnim pritiskom. Svaki put on hoće da pomogne, ali kako to krene da radi, isprska mi celu kuhinju. Ja tada pobesnim i posvađamo se. Godinama sam radila na tome. Nastojala sam da posmatram. Posmatrala bih situaciju, ali bi ona nastavila da se ponavlja. A onda sam juče odlučila da situaciji koju posmatram dodam i ono tvoje „volim te“. Posmatrala sam ga kako pere sudove i u sebi ponavljala „volim te“. NEVEROVATNA stvar se desila. Po prvi put, nakon toliko vremena, desilo se da ne isprska kuhinju. Ali, pravo čudo sam videla narednog jutra. Došla sam do sudopere i pustila vodu. Nakon više decenija, voda više nije tekla sa ogromnim pritiskom. Voda je tekla normalno. Nikakvih majstora nije bilo, nikakvih popravki. Jednostavno, voda sada teče normalno.

Voda sa ogromnim pritiskom je očigledno prikazivala ogroman pritisak iznutra. Kako je ona uspela da doda nešto ljubavi u celu situaciju i time transformiše svoju energiju, život joj je pokazao magičnu promenu.

Da li će se ovakva čuda uvek dešavati? Verovatno neće. Poenta nije da ovo radimo da bismo dobijali čuda i razne rezultate, već zato što želimo da volimo više svojih trenutaka, više svog života. Jer smo odlučili da slušamo svoje srce i jednostavno – volimo. Zašto? Jer srce želi da voli.  

Šta nakon ovog teksta?

Informacija ima mnogo. Tekstova ima mnogo. Videa ima mnogo. Iskustava mnogo. Posebno onih koja se ponavljaju.

Nedostaje primena. Konstantna. I poverenje.

Umesto da opet pitaš, potražiš odgovor spolja, promeniš tehniku – hajde probaj kako ovo radi. Šta možeš da izgubiš? Reci svom iskustvu „volim te“. Probaj to da uradiš više puta ovog dana.

Obrati pažnju. Možda te nešto čudesno iznenadi. To tvoja duša kaže: „Hajde, nastavi sa ovim“.

Danas je naš najveći problem zaborav onoga što jesmo i kao posledica toga – nepoverenje. Nešto najsnažnije i efektnije u mom iskustvu, što mi je pomoglo da osetim “to nešto” i više verujem, jesu meditacije sa intezivnim pranayama disanjem. Ako želiš, pročitaj više o njima na:

Možeš ih poručiti porukom na svetaljubav1111@gmail.com

Želim ti mir koji prevazilazi svako poimanje.