Kako biti u skladu sa sobom?

Dobro jutro, dragi moji! Kako ste danas? Nadam se da ste u ovo novo jutro krenuli sa mnogo energije i uneli u njega mnogo ljubavi 🙂

Ali, nije lako imati mnogo energije, osećati se divno i poletno – ako živimo van sklada sa samim sobom. Možemo meditirati, čitati knjige o ličnom i duhovnom razvoju, moliti se, raditi sve po pravilima i ipak se osećati loše. Zašto? Zato što je mnogo važnije kako nešto radimo od onoga šta radimo.

Ukoliko smo čuli pravila koja pomažu drugim ljudima i potom pomislili kako će sigurno to pomoći i nama, a da nije u skladu sa našim bićem – samo ćemo se udaljiti od sebe.

Reče nekada Mahatma Gandi: “Sreća je kada su tvoje misli, emocije i dela u skladu”.

Dakle, ukoliko mislimo, osećamo se i delamo u skladu sa tim – sve će biti u redu. Ali, ako mislimo jedno, osećamo drugo, a radimo treće, tada nastaje veliki problem. U svoje biće unosimo konfuziju i na energetskom planu se “cepa” naša ličnost. Jedan deo nas bi jedno, a drugi drugo. Kao posledicu često dobijemo utisak da se ne krećemo nigde, da stagniramo i osećamo se umornim. Kao da nas nešto cima napred – nazad. A u stvari, to smo samo mi.

Stoga, uvek proverite sa samim sobom pre nego što unesete neko novo pravilo u svoj život. Ovo što pišem ja, ili savetuju neki drugi ljudi, možda nije najbolje za vas u ovom trenutku. Zato, probajte sledeću vežbu.

Obratite pažnju na ovaj svoj dan, primetite što više stvari koje radite, kako ih obavljate i kako se osećate dok tako živite. Uveče prenesite svoj dan na papir. Zapišite kako je dan izgledao i kako ste se osećali. Primetite delove dana u kojima ste se nepotrebno ubrzali, unervozili, uznemirili… Posmatrajte sebe u tim situacijama i zapitajte se kako je određeni obrazac ponašanja dospeo u vaš život. Kako ste to naučili, od koga itd… da se baš na taj način hoda, vežba, diše, priča, peva, jede,..?

Na tren zamislite sebe kao posmatrača i upitajte se kako se oseća osoba koja to sve radi na taj način? Sve one situacije u kojima se osećate dobro, koje su u skladu sa vama – zadržite. Ali, sve one situacije u kojima gubite mir, u kojima niste zadovoljni svojim ponašanjem – osmotrite dublje.

Dišite duboko i nastojte da i dalje budete u ulozi posmatrača. Tada postavite sebi pitanje: “Kako bih iskreno želeo da se ponašam u toj situaciji?”

Primetite da li postoji velika razlika između onoga kako se ponašate i onoga što biste želeli. U tim razlikama između onoga kako se ponašamo i onoga kako bismo želeli da se ponašamo krije se naš najveći unutrašnji konflikt, ali i najveća prilika za rast, osećaj ispunjenosti i sreće.

Kada osvestite određeno ponašanje kojim niste zadovoljni, to je veliki korak, ali nije i kraj procesa. Nakon toga, krenite da lagano menjate svoj obrazac. Znajte da time menjate i svoj život.

Želim vam okean ljubavi, beskrajnu radost, hrabrost da nastavite putem svog srca i mir koji prevazilazi svako poimanje.