Kako da prepoznaš svoje prave potrebe?

Jedan od najvećih problema ljudi je odsečenost od sebe i svojih emocija. Iz nekog razloga, naučeni smo da je dobro potiskivati osećanja i biti cool. Ustvari, to je jedan od najvećih činova neljubavi prema sebi. Kad nema povezanosti sa sobom, nema ni osećaja svrhe. Zato je čest osećaj ispraznosti. Na pitanje: „Koje su tvoje potrebe i želje?“, gotovo niko ne zna šta da kaže. „Znam šta ne želim“ je najčešći odgovor. 

Zato, gotovo svi mislimo da je odgovor na naše potrebe u spoljašnjem svetu. Tako tužna i razočarana osoba misli da je rešenje u nekome spolja ko će joj doneti ljubav, zagrljaj, prihvatanje, razumevanje. Kada bi razumela da njeno unutrašnje dete upravo to traži i potom mu to pružila – postepeno bi se vratila bi se u mir. Osoba koja je besna, misli da su svi drugi krivi što se ona loše oseća. Kada bi prihvatila svoj bes i izrazila ga na zdrav način, naučila bi da postavlja granice, poštuje sebe i druge, a potom bi možda tu energiju iskoristila i za neki kreativni izraz.

Kada i ako počnemo da osećamo, potom prihvatamo, slobodno izražavamo i na kraju, zavolimo svoja osećanja i iz njih učimo – zavolimo i sebe.

Ali, iz nekog razloga, teško nam je da prihvatimo odgovornost. Zato tu postoji spoljni svet, da pokušamo da od njega naučimo koju životnu lekciju.

Juče mi uleti pčela u stan. Sletela je na zatvoreni prozor u drugom kraju sobe. Unervozila se i udarala u okno. Tada sam naišao i odlučio da primenim znanja koja sam stekao.

Verujem da kada sam prirodni ja, onaj koji jesam, u miru i harmoniji, onda sam jedno sa prirodom. Tada priroda razume mene i ja nju. Dakle, komuniciramo. Pčela ne mora da zna ljudski jezik, ona će razumeti jezik jednosti.

Dakle, koja je potreba naše pčelice? Unervozila se, zabrinula, uplašila. U tom stanju ona ne vidi rešenje, već udara glavom o zid. Što više udara, sve manje energije ima. Dakle, potrebno joj je da se smiri. Kada dođe u mir, pojaviće se inspiracija, ili savršena informacija u trenutku za njeno postojanje. Znajući to, uradio sam sledeće:   

Prišao sam joj i nekoliko puta rekao: „Volim te“, a potom mirnim glasom nastavio:

  • Polako, polako, sunce. Biće sve u redu. Nemoj da se plašiš. Udahni duboko. Mir. Mir. Mir. Polako.

Verovali ili ne, pčela je nakon samo desetak sekundi prestala da se zabija u okno. Rekao sam joj dalje:

  • Sada ću uzeti ovaj zlatni papir, ti se lagano popni na njega i potom ću te izneti napolje kroz drugi prozor. Samo lagano.

Nakon nekoliko sekundi, prišao sam, pčela se popela na papir i polako sam je izneo napolje. Sama je odletela.

Kada želimo da pomažemo drugim ljudima, često mislimo da tačno znamo šta im treba. A gotovo nikada ne znamo šta je zaista potrebno nama.

Zato bih voleo da tekst koji ste pročitali, iskoristite u tu svrhu, kako biste prestali da se plašite i udarate glavom u zid. Kako biste se vratili u mir i nadahnuto nastavili svoj život.

Zamislite deo sebe koji se loše oseća, baš kao ovu pčelu. Zapitajte se šta je toj pčeli u vama potrebno. Pružajte joj to, lagano, postepeno, iz dana u dan, iz meseca u mesec, kako bi stekla vaše poverenje. Ona je sada simbol vašeg unutrašnjeg deteta.

Kada počnete detetu u vama da poklanjate pažnju, istrajno poštujete svoja osećanja, tada će ono steći vaše poverenje i moći ćete lakše da komunicirate. Počeće da vas sluša, kao što dete koje je voljeno sluša roditelja. Pošto je ono to koje kreira najveći broj iskustava na ovoj planeti, počeće da vam se dešavaju čuda. A onda –  onda će vas priroda prepoznati, radovati vam se i pomoći čarobnjaku u vama da uvidi koliko je snažno njegovo srce.

Što više iskustva imam, sve mi je jasnije koliko je ljudima potrebna pomoć u ovim procesima. Stoga, odlučio sam da u narednom periodu bude više radionica uživo, a sve to sa meditacijama sa intezivnim disanjem, na određenu temu.

U narednu subotu, 18. juna, od 19h, održaću prvu takvu radionicu u Beogradu, posle dužeg vremena. Tema će biti „Ljubav prema sebi“. Trajanje radionice će biti oko dva i po sata, a cena 3.300 dinara. Možete se prijaviti porukom na marko.maodus@gmail.com Više detalja u narednim danima.

Želim vam mir koji prevazilazi svako poimanje.