Kako da živim ovaj trenutak na pravi način?

Postoje trenuci u životu kada nije sve baš onako kako bismo želeli. Kada smo u skladu sa sobom, razumevamo da je to i prirodno, te da je želja – motiv koji nas vodi na put ka novim iskustvima i prevazilaženju poznatog.

Ali, nekada smo nestrpljivi. Bar sam ja bio, a nekada sam i danas. Nekada bismo da se nešto ostvari brže, po mogućstvu ODMAH. Možda to ima veze i sa instant načinom života koji je danas dominantan. Potrebna je velika svesnost kako bismo se tome oduprli.

Ali, ta potreba za ubrzanjem nema nikakav uticaj na život. On teče svakako, ali mi možemo zbog toga patiti. Mnogo puta sam čuo da: “Put od hiljadu milja počinje jednim korakom”, ali sam ranije želeo da brzo promenim svoj život i odmah stignem na poslednji korak. Bez obzira na to, morao sam da pređem sve korake.

Dakle, kad je već tako, mogli bismo na pravi način da iskoristimo te korake. Što sam bivao svesniji, sve sam lakše prihvatao i voleo svoj put.

Sećam se trenutka kada sam počinjao da radim u školi. Želeo sam da mi radno mesto bude što bliže, kako bih što manje vremena provodio u gužvi i prevozu, a kako bih svo to vreme posvetio duhovnom razvoju. Ali, splet okolnosti me je doveo u školu koja je na potpuno drugom kraju grada. Naravno da se toj informaciji nisam obradovao. To je značilo da će za putovanja biti potrebno 45 minuta do sat vremena u jednom smeru. Znao sam da će tako biti još pre prvog održanog časa. Ali, bilo mi je jasno da to moram da prihvatim i odmah sam se upitao:
“Kako mogu tu situaciju da iskoristim na pravi način?”

Odgovor je munjevito stigao. Moja želja je bila da duhovno rastem. U kolima sam imao cd player. Na svoje cd-ove sam snimio audio knjige sa tom tematikom. Svakog dana sam putovanje od kuće do škole i od škole do kuće 🙂 koristio za novo učenje. Mnogo, mnogo puta sam doživljavao duboke uvide dok sam sedeo u sred saobraćajne gužve. Slušajući audio materijale omiljenih duhovnih učitelja, bivao sam u stanju mira i ljubavi, što sam potom prenosio i na svoje trenutke sa đacima i kolegama.

To je samo jedan primer kada sam na pravi način iskoristio situaciju u kojoj sam se našao. Ne uspevam u sto posto slučajeva, ali uvek pokušam. Duboko verujem da u svakoj situaciji imamo pravi odgovor.

Smatram da pravo pitanje postavljeno sebi ima potencijal da promeni život. Tako da… Moj predlog za danas, ali i svaki drugi dan, kada se setite – gde god da se nalazite i šta god da radite, postavite sebi pitanje:

“Kako da živim ovaj trenutak na pravi način?”

Dozvolite da se pojave neke nove ideje… Možda se tu nađu i neke, naizgled nelogične… Npr. da prošetate do obližnjeg parka ili šume, a usred ste napornog rada. Ili, da odete da se ljuljate (što ja radim). Obično se tada pojavi neka predivna ideja, ili se jednostavno divno osećam :)… Možda će odgovor biti samo da usporite i primetite veličanstvenost života koji vas okružuje. Možda odliučite da provedete vreme sa svojim bližnjima, ali potpuno svesni, bez odvlačenja pažnje raznim stvarima.

Nadam se da vam je ovaj tekst doprineo. Ako osetite da bi prijao nekome koga volite, možda poželite da mu ga prosledite. Divno je kada delimo ljubav.

Želim vam čaroban dan, okean ljubavi i radosti, hrabrost da nastavite putem svog srca i mir koji prevazilazi svako poimanje.