Kako se osloboditi osećaja gubitka?

U životu se svakog dana nešto menja. I mi i sve što nas okružuje. Nekada to ne primećujemo, ali to je priroda života i jedina sigurna stvar. Promena. Svakog dana nešto dobijamo i nešto gubimo. Kako ćemo gledati na to određuje i kako ćemo se osećati.

Nekada prolazimo kroz iskustva gubitka onoga što smatramo da nam je zaista važno. I ja sam, da znate, upravo ovih dana.

Što smo više povezani sa tim, što smo više energije uložili u to nešto, teže nam je da situaciju u potpunosti prihvatimo i otpustimo. Jer, to znači život bez tog nečega… Život bez nečega što smo smatrali veoma važnim. A takva verzija života zahteva nove nas. Novi ja zahteva oslobađanje značajnog dela onog ja koje je živelo do danas. I to najčešće nije lako.

Prihvatanje je prvi korak u tom procesu. Prihvatanje da smo na putu ka novoj verziji nas i novoj verziji našeg života. To znači i potpuno dozvoljavanje emocija koje osećamo. Kada ih priznamo i sagledamo situaciju iz tog ugla, pojavljuje se mogućnost da situaciju vidimo i na novi način. Ponovo se nalazimo u ulozi radoznalog učenika. Tek tada se iskreno možemo zapitati: “A šta ako je ovo iskustvo savršeno za mene?”.

Time dajemo sebi mogućnost da iskustvo sagledamo na potpuno novi način. Na ovom mestu, mnogo je više mira, poverenja, osećanja slobode, jasnoće, jednostavnosti i naravno – osmeha… Ako postavimo sebi ovo pitanje, mogu se pojaviti razni novi odgovori, koje do tog trenutka nismo mogli primetiti. Možda shvatite da niste dovoljno vrednovali sebe, možda shvatite da zaslužujete nešto mnogo bolje, možda naučite da se ne opirete životnom toku ili da prihvatate neminovne životne situacije… Sve je to važan deo veličanstvenog putovanja zvanog život.

Ukoliko osećate da nosite veliki emotivni naboj i da vam je teško da situaciju sagledate iz drugog ugla, možda ne bi bilo loše da mi se javite na marko.maodus@gmail.com. U poslednje vreme u konsultacijama često koristim alat koji je savršen za ove prilike – integra protokol. Više detalja pročitajte na markomaodus.com.

Želim vam srećan put ka novom ja, okean ljubavi i radosti, hrabrost da nastavite putem svog srca i mir koji prevazilazi svako poimanje.