Moć sadašnjeg trenutka

Posle jutrošnje meditacije, pojavio se uvid od pre nekoliko meseci – “ako žuriš, grešiš!”

Današnje vreme nas uči da budemo brži i obavljamo što više aktivnosti paralelno – kao da će nam život pobeći. Ono kako se osećamo dok to radimo i ne primećujemo, a upravo tako neprestano odlažemo život za kasnije. Takvim ponašanjem samo pojačavamo svoje obrasce.

Juče sam čuo kako mala deca nemaju tu “podeljenu pažnju”, pa mi treba da ih naučimo. Oh, ja verujem da mi treba od njih da učimo.

Sva duhovna učenja, ali i sva naučna istraživanja iz poslednjih godina govore da su srećni oni ljudi koji su u potpunosti posvećeni onome što rade u trenutku, a da su pritom i efikasniji!

Za mene je ovo bila veoma teška lekcija. Nekoliko godina sam obavljao po preko 60 aktivnosti dnevno i sve to zapisivao u planer, štiklirao i bodrio se, ali – nisam bio zadovoljan. Bilo mi je izuzetno teško da praktikujem savet Ekarta Tola koji kaže da se posvetimo pranju ruku ili hodanju niz stepenice sa potpunom pažnjom.

Ipak, velika posvećenost je dala rezultate i usledio je veliki zaokret u mom životu, kada sam shvatio da, ukoliko želim da postignem unutrašnji mir, neophodno je da usporim.

Kada usporimo, naš svet se promeni. Odjednom počnemo da primećujemo stvari pored kojih smo prolazili kao da ih nema!

Danas, ako mi se neko obraća, obično zamolim da uspori dok priča. Ukoliko nešto radim u tom trenutku, zamolim da ili sačeka malo dok to nešto obavim, ili prekinem to što radim, jer sam uvideo da mi 100% pažnje donosi mnogo bolje efekte u životu.
Kada sam ja srećniji, bolji sam i za sve oko sebe.

Probajte danas da odvojite vreme za sebe i u tom periodu radite samo jednu stvar koju izuzetno volite. Možda je to šoljica kafe, čaša ledene limunade, topla kupka… Usporite i pogledajte oko sebe. Veliki pozdrav i želim vam divan dan!

Voli vas, Marko

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply