Najhrabrija stvar koju možete učiniti danas

Najhrabrija stvar koju danas možete učiniti je da iskreno izrazite svoja osećanja i u skladu sa njima se i ponašate!

Toliko je jednostavno? O da, toliko je jednostavno. Ali, koliko nas je to spremno da učini? Toliko smo maski, zaštita i oklopa stavili na sebe, da naša suština retko ima priliku da izađe na površinu. Naša srca su često u toliko snažnim okovima prećutkivanja, potiskivanja, neopraštanja sebi i drugima, da – kada dođe momenat da ih otvorimo, čitav proces veoma boli.

Budi ono što jesi

Nekada sam se i ja mnogo plašio da iskreno izrazim svoja osećanja i nalazio razne načine da dobijem nešto, a da pritom krijem svoju istinu.  Sada znam, plašio sam se sveta i njegove reakcije, a to zapravo znači – SAMOG SEBE. Bilo mi je teško da prihvatim sebe onakvog kakav jesam i pokušavao sam da pronađem odgovore u drugima. Jer, ako su oni srećni i zadovoljni, onda samo treba da budem kao oni i onda ću i ja biti srećan. Nisam shvatao da je moj zadatak samo da budem ono što jesam, te da sam upravo zato i kreiran. Ovaj svet nije isti bez mene, baš kao što nije isti bez vas. Postoje stvari koje su jedinstvene baš za nas i koje samo mi možemo obaviti. Niko drugi u čitavom Univerzumu. Neko nas je tražio baš ovakve. Zato smo i kreirani. I zato je veoma važno da sledimo sopstvenu inspiraciju, tj. živimo svoj identitet.

Povratak sebi

Mene je nezadovoljstvo životom gurnulo u lični rast i prvo sam naišao na učenja o “visokoj vibraciji”. Shvatio sam to olako, ne razumevajući šta ona zapravo predstavlja i mislio sam da – “samo treba da uvek budem srećan i ostvariće se sve moje želje”. Danas za mene “visoka vibracija” predstavlja poverenje u životni proces, a utisak iz prošlosti mi je danas prosto smešan. 🙂 Iz tog razloga, kada bi me neko pitao kako se osećam, uvek bih izgovarao da sam odlično, iako to nije bila istina. Ali, tako sam samo više lagao sebe.

Potom sam naišao na učenja u kojima je sve bilo u takozvanom “transcendiranju”. Stalno nadilaženje svojih emocija i iskustava, podsećanje da je sve ovo san i neretko – da smo ovde “samo da bismo otplatili svoje dugove”. Nešto iznutra me je guralo i odatle, da bih konačno došao do pitanja: “Da li je život veličanstveni dar ili kazna?” Da li pokušavamo da nadiđemo svoja osećanja i iskustva, samo zato što se plašimo bola koji možemo osetiti ako se nešto ne ostvari u skladu sa našim željama? Da li izbegavamo da osetimo životnu energiju koja prolazi kroz nas SADA?

Srećom, moj unutrašnji glas me je usmerio na nešto drugo.

Prema samom sebi budi iskren

Jedne noći u snu, probudila me je rečenica: “Laganje sebe je najveći mazohizam”.

Od tog dana, nastojim da budem sto posto iskren u svakoj situaciji. Prosto, 100% istina je postala moj najvažniji životni ideal. Nije ni čudo što mi je prijala Šekspirova rečenica:

“Ovo iznad svega – prema samom sebi budi iskren”.

Kako sam počeo jasno i hrabro da izgovaram svoju istinu iz srca, sve je u mom životu počelo da se čisti. Moj svet su napustili poslovi koji nisu bili pravi za mene, ljudi koji nisu bili pravi za mene, aktivnosti i hrana koja nisu za mene. Istovremeno, u moj svet su došli pravi ljudi, pravi posao, pravi odnosi, itd… Sve se uskladilo sa tom jednostavnom odlukom, koju nije bilo lako sprovesti u delo.

I dan danas nije. U svaki svoj video, svaki svoj tekst, svaku svoju radionicu – ugradim čitavo svoje srce, koje je sada otvoreno, a nežno je i mekše od pamuka. 

Život kao herojska avantura

I naravno, svaki napad na njega – boli. Isto je sa svima nama. Došli smo iz bezuslovne ljubavi i to je ono što očekujemo zauzvrat. Kada na našu ljubav kao reakciju dobijemo nešto drugo, često počinjemo da zatvaramo srca. Počinjemo da se plašimo bola i pokušavamo da ga izbegnemo po svaku cenu. Ali, šta ako se upravo iza tog potencijalnog bola nalazi život naših snova? Šta ako se upravo iza straha nalazi naša istina i herojska avantura?

Pre nekoliko dana pozvala me je divna prijateljica koju zovem hodajućim anđelom. U njenom životu postoji mladić koji joj se mnogo sviđa i za koga oseća da je to – to. Međutim, nikako nije smela da izrazi ono što oseća. Već duže vreme srce i unutrašnje dete su joj govorili: “Pošalji mu poruku”. Ali, plašila se. Šta ako ne odgovori? Šta ako ishod ne bude onakav kakav bi želela? Njeno unutrašnje dete se naljutilo, a u skladu sa tim su bila i njena osećanja.

Znajući za njena prethodna iskustva, nije mi bilo teško da je razumem i saosećam sa njom. Ali, rekao sam joj da je ona hrabro srce i da svakako to može i treba da uradi. Šta će biti, time i ne treba da se bavi.

Ili si heroj svog života ili nisi. Ili slediš svoje srce ili ne. Nema između!

Tražila je nedvosmisleni znak. Narednog jutra, momak čiji rad prati – Ralph Smart (kanal na youtube je Infinite waters) objavio je video pod nazivom: “Najhrabrija stvar koju možete reći nekome”. Njegova poruka je: “Iskreno izrazite šta osećate”. Istog jutra, pojavio joj se i moj video u kome je primetila suze koje se kotrljaju niz moje lice. Pozvala me je da mi čestita na hrabrosti i nekoliko minuta kasnije, poslala je poruku mladiću. Sve se potom odigralo na savršeni način.

No, nekada neće biti tako. Zaboleće nas. Možda i čitavo telo. Poteći će suze. Ali, da li ćemo tada prestati da sledimo svoje srce? Da li ćemo ga zatvoriti za bol i tugu koje osećamo? Da li ćemo odmah posegnuti za transcendiranjem iskustva i raznim drugim dimenzijama, predviđanjem budućnosti, kako bi nam bilo lakše? Sve ovo sam ja pokušao kako bih sebi olakšao bol koji moje srce oseti kada sledim božansku inspiraciju, a ne desi se ono što bih svim srcem želeo. Ali, sada znam da ništa od toga nije bilo pogrešno. Radio sam najbolje što sam umeo i dobio beskonačno čarobne pomoći u svakom trenu. Upravo tako, naš život postaje jedinstvena bajka koja će odjekivati u Univerzumu. Uz to, shvatio sam da je bol koji osećamo kada se plašimo i ne sledimo svoje srce, te udržavamo od života svojih snova – mnogo veći.

Ono što je moj zadatak, iz trenutka u trenutak, jeste da nikako ne zatvaram svoje srce, vraćam se u bezuslovnu ljubav i poverenje i nastavljam hrabro da ga sledim. Verovatno isto važi i za vas. Ali, ne zaboravite da ono što prethodi srećnom kraju bajke jeste – bitka sa zmajevima 🙂

Danas je moja životna priča veoma jednostavna. Čitava duhovnost staje u dve rečenice:

  • Budi kao dete, Bog (Ljubav) reče.
  • Iskreno izražavam svoje misli i emocije, i u skladu sa tim delam, bez obzira na ishod.

Nastojim da se što više igram života i hrabro uživam u svojoj avanturi. Prepreke i izazovi su njihov sastavni deo. Bilo je i nekoliko teških momenata u kojima sam se zapitao – šta sam to sebi postavio na put? Ali, gotovo svaki heroj iz bajke u nekom času se to zapita. I na kraju sve bude u redu. Zanimljivo je da nas takve priče toliko privlače da ih čitamo sa radošću i prenosimo ih mlađim pokolenjima. Verujem danas – zato što je upravo to život koji smo sebi izabrali. Svako od nas je heroj svog života, svoje bajke. Da li ste prestali da verujete u svoju bajku?

Kakav god da je odgovor, predlažem vam sledeću afirmaciju:

Verujem svom hrabrom srcu. Ja sam heroj svog života!