Oslobodite se prošlosti

“Ako ne sklopite mir sa vašom prošlošću, pojavljivaće se ponovo u vašoj budućnosti”. (Vejn Dajer)

Juče sam razgovarao sa osobom koju izuzetno mnogo volim. U jednom trenutku mi je pomenula da se kristalno jasno seća situacije kada joj je, pre više od trideset godina tadašnji šef rekao: “Ako ovo ne bude dobro, ti ćeš biti kriva.” Iako je u to vreme ona dala sve od sebe, to je doživela kao nešto izuzetno negativno.
Danas znam da mi dajemo značenje svakoj situaciji, a sa njom i emociju. A evo, iako je prošlo više od nekoliko decenija, to sećanje je i dalje toliko snažno.

Kada ne uspemo da na zdrav način oslobodimo emocije koje ovakvi događaji u nama izazivaju, one postaju zaglavljena energija. Vremenom nas pozivaju da na njih obratimo pažnju, pa se slične situacije ponavljaju, potom izazivaju bol, a ukoliko ni tada ne naučimo svoju lekciju, postaju bolest. Sve vreme su tu da bismo nešto naučili, a mi toga najčešće nismo svesni.

Dok ste čitali ove redove, možda se i vama pojavila neka slika iz prošlosti. Vreme je da je pustite.

Postoji more načina kako to možete učiniti. Danas možete da probate ovaj, kojim ćete svom srcu pokloniti nekoliko minuta mira.

– Sedite udobno, zažmurite i nekoliko puta duboko udahnite i izdahnite. Zamislite scenu koja je na vas ostavila snažan emotivni trag kao neki tamni oblak koji se nalazi pred vama, u visini očiju. Provedite kratko vreme tako, duboko dišući, pronalazeći mir u sebi. I onda jednostavno, uz zahvalnost, lagano oduvajte taj oblak u beskraj Univerzuma.

Ukoliko tragate za unutrašnjim mirom, bilo bi dobro da ovakve vežbe postanu svakodnevne. Želim vam divan dan 🙂

Vaš, Marko Maoduš

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply